Nutrition and land use in Austria / Ernährung und Flächennutzung in Österreich

Autoren:Zessner, Matthias (Technische Universität Wien); Helmich, Katharina; Thaler, Simon (Technische Universität Wien); Weigl, Martin (Österreichische Vereinigung für Agrar-, Lebens- und Umweltwissenschaftliche Forschung); Wagner, Karl-Heinz; Haider, Tamara; Mayer, M. M. (Österreichische Vereinigung für Agrar-, Lebens- und Umweltwissenschaftliche Forschung); Heigl, S. (Österreichische Vereinigung für Agrar-, Lebens- und Umweltwissenschaftliche Forschung)
Abstrakt:Summary: The nutrition habits of the Austrian population differ substantially on average from the dietary recommendations issued by the Deutsche Gesellschaft für Ernährung - DGE (German nutrition society). This article studies the way in which a change in Austrian nutrition habits would affect land use, the level of foodstuff self-supply in Austria, and what alternative use would be possible for land no longer needed for food production were Austrians to change their nutrition habits. Providing food for Austrians currently requires much more arable land than is available in Austria itself. A change in eating habits towards a diet in conformity with the recommendations of the guidelines issued by the Deutsche Gesellschaft für Ernährung - DGE (German nutrition society) would reduce the land required for food production for the Austrian population by almost 30 %. In such a case, Austria would need much less than its present agricultural land to feed its population. It is mainly grassland that would no longer be needed for producing foodstuffs for Austria's population and this land would then be available for energetic or other uses, such as natural succession, landscape preservation or production for export purposes.
Sprache:Multilingual
Anzahl der Seiten:10
Publikationsdatum:2011
Journaltitel:Österreichische Wasser- und Abfallwirtschaft: Zeitschrift für alle wissenschaftlichen, technischen, rechtlichen und wirtschaftlichen Fragen des gesamten Wasser- und Abfallwesens
Volume:63
Nummer:5-6
Seiten:95-104
Peer reviewed:true
Links:
Digital Object Identifier (DOI):http://dx.doi.org/10.1007/s00506-011-0293-7
Publikationstyp:Artikel
Portal:https://ucris.univie.ac.at/portal/en/publications/nutrition-and-land-use-in-austria--ernahrung-und-flachennutzung-in-oesterreich(4506b749-e9a8-483d-b64a-60ce90d7d3b0).html