Food-derived peroxidized fatty acids may trigger hepatic inflammation

Untertitel:a novel hypothesis to explain steatohepatitis
Autoren:Böhm, Therese (Medizinische Universität Wien); Berger, Heidi (Medizinische Universität Wien); Nejabat, Marzieh (Medizinische Universität Wien); Riegler, Teresa (Medizinische Universität Wien); Kellner, Florian (Medizinische Universität Wien); Kuttke, Mario (Medizinische Universität Wien); Sagmeister, Sandra (Medizinische Universität Wien); Bazanella, Monika (Medizinische Universität Wien); Stolze, Klaus (Veterinärmedizinische Universität Wien); Daryabeigi, Anahita (Medizinische Universität Wien); Bintner, Nora (Medizinische Universität Wien); Murkovic, Michael (Technische Universität Graz); Wagner, Karl-Heinz; Schulte-Hermann, Rolf (Medizinische Universität Wien); Rohr-Udilova, Nataliya (Medizinische Universität Wien); Huber, Wolfgang (Medizinische Universität Wien); Grasl-Kraupp, Bettina (Medizinische Universität Wien)
Abstrakt:Obesity and hepatic steatosis are frequently associated with the development of a non-alcoholic steatohepatitis (NASH). The mechanisms driving progression of a non-inflamed steatosis to NASH are largely unknown. Here, we investigated whether ingestion of peroxidized lipids, as being present in Western style diet, triggers the development of hepatic inflammation.
Sprache:Englisch
Anzahl der Seiten:8
Publikationsdatum:9.2013
Journaltitel:Journal of Hepatology
Volume:59
Nummer:3
Seiten:563-70
Peer reviewed:true
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Digital Object Identifier (DOI):http://dx.doi.org/10.1016/j.jhep.2013.04.025
Bibliographische Notiz:Copyright © 2013 European Association for the Study of the Liver. Published by Elsevier B.V. All rights reserved.
Publikationstyp:Artikel
Portal:https://ucris.univie.ac.at/portal/en/publications/foodderived-peroxidized-fatty-acids-may-trigger-hepatic-inflammation(7ee29e06-3420-4feb-9c77-98466b53772e).html